Hoe we factureren

We zijn transparant in alles wat we doen. Ook op het gebied van onze facturatie. We willen graag dat je begrijpt hoe jouw factuur tot stand komt, wanneer we die incasseren, en op welk moment we die corrigeren voor de werkelijke kosten.

Hieronder lichten we toe hoe ons facturatieproces werkt. En nemen we je mee in de berekening die we toepassen om elke maand je verwachte en je werkelijke energiekosten te bepalen.

Die uitleg lijkt complex maar dat valt best mee. Als je je daar even in verdiept zul je snel zien hoe ons concept werkt. En je kunt dan redelijk eenvoudig je eigen voorspelling van maandelijkse energiekosten maken.

Het proces

Energie betaal je altijd vooraf. We sturen dan ook een termijnfactuur in de maand voorafgaand aan de maand waarin je levering start bij Frank. Die reguliere factuur wordt verstuurd aan het begin van de maand met een vervaldatum 14 dagen later.

Als je levering start in de maand van aanmelding, krijg je in diezelfde maand ook een factuur voor de kosten van die lopende maand. Die factuur krijg je vrij snel na je aanmelding. Het is dus goed mogelijk dat je bij de start in één maand twee facturen krijgt: één voor de lopende maand en één voor de volgende.

Als het aantal “leveringsdagen” in de eerste maand minder dan 4 dagen is, dan ontvang je daar geen aparte factuur voor. Die dagen worden dan verrekend in de factuur voor de volgende maand.

De basis

Het doel achter onze betalingsafspraken is om zo dicht mogelijk bij de werkelijke kosten te blijven. Zo ontstaan geen wederzijdse verplichtingen en houden we risico’s klein.

Eigenlijk werkt het heel logisch. Omdat je energie vooruit betaalt, schatten wij eerst in hoeveel je de volgende maand zal verbruiken o.b.v. je verwachte jaarverbruik. Dit verwachte jaarverbruik wordt periodiek bijgesteld op basis van je recente verbruik.

We maken ook een inschatting van de energieprijzen van de volgende maand. Op je termijnfacturen staan dus altijd de verwachte kosten van de komende maand. De maand daarna weten we wat je werkelijk verbruikt hebt en wat de prijzen waren. Het verschil corrigeren we op de volgende termijnfactuur.

Met deze systematiek, die wij het “dynamisch voorschot” noemen, betaal je dus niet elke maand hetzelfde, maar betaal je wat je verbruikt tegen de prijzen van die maand. Onze energierekening zal dan ook hoger zijn in de winter dan in de zomer.